WhatsApp komt belofte niet na
30 augustus 2016
Het viel natuurlijk te verwachten, nadat er een hoop geld betaald is door Facebook voor WhatsApp. De belofte is gebroken, volgens de nieuwe voorwaarden wordt er wel degelijk data gedeeld tussen beide partijen. Anders dan WhatsApp eerde beloofde, wordt er door het akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden toch toegang gegeven tot de gegevens van gebruikers.
WhatsApp beloofde eerder dat ze zo min mogelijk over je wilde weten en niet zomaar je gegevens, zoals je telefoonnummer, zouden delen. Maar de dienst wordt groter en miljoenen mensen maken gebruik van de dienst. De verleiding om data dan toch te delen voor commercieel gewin is dan toch belangrijker dan eerdere beloftes en de privacy van gebruikers.
Opt-Out
Uiteraard kun je gewoon gebruik blijven maken van WhatsApp, maar dan moet je wel de nieuwe voorwaarden accepteren en daarmee akkoord gaan met het delen van je gegevens met Facebook. Wil je dit niet? Dan moet je volgens de voorwaarden zelf binnen 30 dagen na acceptatie van de voorwaarden dit aangeven via ‘Instellingen > Account’.
Waar je normaal gesproken een Opt-In zou verwachten (het is je eigen keuze) moet je nu zelf actie ondernemen om te voorkomen dat je privacy in het geding komt.
De nieuwe voorwaarden. Lekker duidelijk allemaal!
De nieuwe voorwaarden geven bedrijven straks de mogelijkheid om jou berichten te sturen. Hoe dit precies allemaal moet gaan werken is nog onduidelijk. In de voorwaarden geen WhatsApp zelf aan dit nog ‘nader te willen onderzoeken’. Marketingberichten worden met de nieuwe voorwaarden wel mogelijk, zolang het maar geen ‘spam-achtige’ ervaring wordt. Maar wanneer is het spam?
Daarnaast is het niet duidelijk of bedrijven gegevens krijgen van WhatsApp of Facebook, en zo ja, welke gegeven? Krijgen bedrijven je telefoonnummer? Of kunnen ze zien met wie je hebt gechat? Of wordt je contactlijst gedeeld? Allemaal open vragen waar de antwoorden nog niet op bekend zijn.
Sinds enig tijd worden de berichten tussen gebruikers versleuteld, hier zou WhatsApp of Facebook niet bij kunnen komen. Maar er blijft nog veel over om wel te bekijken en te delen.
Er is nog veel verwarring rondom de nieuwe voorwaarden. De Engelse toezichthouder heeft aangegeven een onderzoek te willen starten. Ik verwacht dat Nederland of de EU hier ook mee aan de slag gaat. Tot nu toe is er nog geen officieel bericht van de Autoriteit Persoonsgegeven.
We gaan het goed in de gaten houden en zullen terugkomen met nieuws als er meer bekend is.
Alternatieven
Mocht je het niet eens zijn met dit nieuwe beleid van WhatsApp dan zijn er gelukkig goede alternatieven. Check hiervoor onze Internetvrijheid Toolbox. Daar staan verschillende apps beschreven die een goed alternatief zijn voor WhatsApp.