Waarom moet jouw organisatie zich ook druk maken over het dark web ?

15 juli 2024

Anno 2024 hoeft een cybercrimineel niet meer in te breken, hij logt gewoon in met credentials die hij vergaard heeft.

Het dark web wordt vaak geassocieerd met illegale activiteiten, waaronder de handel in gestolen gegevens, drugs, wapens en andere verboden goederen. Voor organisaties is het essentieel om te begrijpen waarom Dark Web Monitoring een cruciale component en een ‘must have’ is binnen een robuuste en volwassen cybersecuritystrategie:

  1. Preventie van gegevensdiefstal: Gestolen gegevens, zoals klantinformatie, financiële gegevens en inloggegevens (identities), worden vaak verkocht op het dark web. Door regelmatig het dark web te scannen, kunnen organisaties snel ontdekken of hun gegevens zijn gelekt en snel passende maatregelen nemen om verdere schade te voorkomen​.
  • Identificatie van bedreigingen: Cybercriminelen gebruiken het dark web om aanvalsmethoden, tactieken, technieken en procedures te delen. Door deze activiteiten te monitoren, kunnen bedrijven potentiële bedreigingen identificeren voordat ze worden uitgevoerd​. Hoe meer kennis er is van de mogelijke aanvaller, hoe effectiever deze bestreden wordt.
  • Compliance en risicobeheer: De hedendaagse regelgeving vereist dat bedrijven proactief maatregelen nemen om gevoelige informatie te beschermen. Dark Web Monitoring helpt organisaties om aan deze eisen te voldoen en hun risico’s effectief te beheren​.

Wat zijn de voordelen voor jouw organisatie ?

Onze klanten kunnen sneller detecteren of ze zijn gecompromitteerd en kunnen zo accounts en systemen afsluiten voordat er onherstelbare schade wordt aangericht. De mogelijke impact wordt hiermee fors verlaagd.

Met inzicht in indicatoren van compromittering en hackmethoden kunnen wij samen met onze klanten betere verdedigingsstrategieën ontwikkelen om kwaadaardige aanvallers buiten de deur te houden.

Kennis is macht. Op basis van informatie over de nieuwste hacktactieken kunnen wij bij onze klanten security en awareness trainingen geven, waardoor haar hun werknemers alert blijven en schade voor hun werkgever kunnen voorkomen. Door alert en proactief te blijven, kunnen organisaties hun digitale domeinen veilig houden.

Waar bestaat deze intelligentie uit en waar komt deze vandaan ?

  • Een groot gedeelte van de intelligentie komt vanuit het dark web. Threat intelligence en data wordt verzameld van hacking forums, marktplaatsen, ransomware sites, paste sites, chat applicaties (zoals Telegram en Discord) en sociale media. Dit zijn de donkere plekken op het internet waar je zelf niet bij komt.
  • Logs van malware stealers zoals Redline en Raccoon (de zogenaamde “Stealers en Leaks”), met inloggegevens, financiële data, persoonlijke informatie, systeeminformatie, browsegeschiedenis, keylogging data en screenshots.
  • Gegevens van gelekte datasets met credentials op hackerforums, inclusief e-mails, inlogcombinaties, en gevoelige persoonlijke data zoals BSN en creditcard nummers.
  • Gegevens uit domein & WHOIS data: Phishing aanvallen en het kapen van domeinen (domeinnamen) worden gemonitord, en er wordt gezocht naar variaties en verkeerde spellingen van domeinnamen.
  • Data van kwetsbare netwerken en apparaten verbonden met het internet, zoals firewalls, routers en IoT-apparaten.
  • In de breedte wordt er gescand op het monitoren van social media voor illegale transacties (zoals het aanbieden van credentials) en bijna 200.000 bronnen in meer dan 150 talen.

Hoe kan Access42 jouw organisatie hierin helpen en ontzorgen ?

In dit artikel hebben we nut en noodzaak van Dark Web Monitoring beschreven. Het mag duidelijk zijn dat het als organisatie ondoenlijk is om alles zelf te vergaren en bij te houden. Het merendeel van de informatie is ook niet publiekelijk beschikbaar.

Access42 biedt een managed dienst voor Dark Web Monitoring om onze klanten volledig te ontzorgen en hiermee hun cyberweerbaarheid verder te vergroten. Met CyberTim Dark Web Monitoring wordt specifiek voor jouw organisatie gescand op de talloze bronnen zoals hierboven beschreven. Naast het rapport met de bevindingen geven we als cybersecurity expert ook concrete handvatten hoe op basis hiervan de cybersecurity posture pro-actief te verbeteren en incidenten te voorkomen.

Tijdens de zomerperiode van 15 juli tot en met 15 september 2024 hebben we een unieke promotie op onze CyberTim Dark Web Monitoring managed dienst. Wil jij meer details ontvangen? Neem nu contact op via: sales@access42.nl of telefonisch via: 088-0002000.

Darkweb monitoring