Cybersecurity trends – 2018
21 december 2017
Het jaar is weer bijna om, 2017 nadert zijn einde. 2017 was een bewogen jaar, gedomineerd door het nieuws van datalekken en nieuwe dreigingen in cybersecurityland. Van grote aanvallen op bedrijven als Equifax en Verizon tot ransomware aanvallen zoals het wereldwijde WannaCry incident.
Het lijkt voor de hand liggend dat we meer van hetzelfde terug zullen zien in 2018. Bedrijven, overheden, publieke instanties en zelfs politieke campagnes zoals de gemeenteraadsverkiezingen kunnen slachtoffer kunnen.
Wat gaat er gebeuren in 2018? Als je kijkt naar de rapporten van onze intelligence leveranciers en ons eigen onderzoek dan zien we zeven cybersecuritytrends die we in de gaten moeten houden:
1. Enterprise ransomware
In 2017 kwamen verstorende en zelfs vernietigende aanvallen naar voren met uitbraken van WannaCry, NotPetya en BadRabbit malware. Deze malware heeft meerdere organisaties dagen, en in sommige gevallen zelfs weken offline gebracht.
De meeste aanvallen waren destructief, niet echt ransomware, de data was niet terug te halen; toch lieten deze aanvallen de potentie zien van criminele groepen om complete netwerken te gijzelen en miljoenen euro’s of dollars te eisen om het netwerk en de systemen weer up and running te krijgen. Deze virale “enterprise ransomware” aanvallen worden zeer waarschijnlijk een belangrijke trend in 2018.
2. Software supply chain
Diverse gebeurtenissen hebben laten zien dat de software supply chain een aantrekkelijke manier is voor aanvallers om organisaties en grote massa’s te raken. Door het compromitteren van een updatekanaal van populaire software pakketten hebben aanvallers direct toegang tot duizenden slachtoffers.
Deze software supply chain aanvallen zijn niet nieuw, maar de frequentie waarmee deze plaatsvinden zijn wel zorgelijk. Het bewijs is er op dit moment, de software supply chain wordt zeer waarschijnlijk een favoriet distributiekanaal voor schadelijke software van criminele groepen in 2018.
3. Digitale transformatie naar een data gedreven organisatie
De moderne maatschappij is afhankelijk van een continue beschikbaarheid van internet en digitale informatie. Een wereld zonder toegang tot internet en kennisbanken met grote hoeveelheden informatie is eigenlijk niet meer weg te denken. Een hoge beschikbaarheid van systemen en data gaat steeds belangrijker worden. Daarbij wordt ook de wijze hoe we deze grote hoeveelheden informatie doorzoeken en analyseren steeds belangrijker.
Zowel overheden als bedrijven erkennen al dat data meer waard is dan gedacht werd, mede dankzij data-analyse technieken als neural networks en deep learning. We hebben in 2017 gezien dat technieken zoals Artificial Intelligence, Virtual Reality en Blockchain het digitale landschap steeds meer overnemen. De praktische toepassingen van deze technieken zien we echter nog niet op grote schaal, maar deze toepassingen zullen in 2018 alleen maar praktischer worden en toegankelijker worden voor de consument.
In 2018 en daaropvolgende jaren zullen we steeds meer naar een digitale wereld gaan waar organisaties steeds meer data gedreven worden. De verwachting van Access42 is dat deze transformatie tot een grotere vraag gaat leiden naar hoe er omgegaan moet worden met cyberrisico’s en juridische (privacy) aspecten van dataverwerking binnen het digitale landschap. Het aantal cyberincidenten met betrekking tot datalekken en privacy van data zal in 2018 meer aandacht gaan krijgen.
4. Datalekken en privacy
De AVG (GDPR) zal vanaf 25 mei 2018 van kracht zijn; de eisen rondom compliancy wegen zwaar voor het kleine- en middenbedrijf. Bedrijven met onvolwassen informatiebeveiliging worden waarschijnlijk uitgedaagd om hun due diligence en compliancy aan te tonen. Het is voor deze organisaties lastig om geavanceerde aanvallen te detecteren en hier op een juiste manier op te reageren binnen de eisen van de AVG.
In sommige gevallen moeten deze organisaties hun beveiligingsstrategie en personele bezetting volledig opnieuw vormgeven, waardoor de toch al beperkte budgetten nog verder worden beperkt. Als deze organisaties te maken krijgen met boetes van de AP dan kan dit het verschil uitmaken tussen in bedrijf blijven of failliet gaan.
In 2017 zagen wij dat de meeste gemelde datalekken uit de gezondheidszorg kwamen. Daarnaast hebben we te maken gehad met grote datalekken, waarbij ook data van Nederlanders is gelekt, o.a. bij Uber en Equifax.
Wij verwachten dat de AP in 2018 de eerste boetes uit gaat delen. Daarnaast denken wij dat met name binnen de gezondheidszorg, lokale overheden en de e-commerce sector datalekken gaan optreden.
5. Behavioural Analytics en Artificial Intelligence
Dankzij technieken als “deep learning” zullen we het komende jaar zien dat behavioural analytics en artificial intelligence naar een nieuw niveau zal worden gebracht. Door gebruik te maken van deep learning, in plaats van een machine voorzien van algoritmes, kunnen machines zelflerend worden. Het potentieel van deze technologie is gedemonstreerd door Google toen het de keuze maakte om haar machine learning toolset uit te zetten. Door deep learning leerden machines zelf en creëerden ze een nieuwe taal die systeemontwikkelaars niet begrepen.
De mogelijkheden zijn gigantisch, een simpel voorbeeld: door mijn onlinegedrag te analyseren over een bepaalde periode kunnen machines voorspellen of de persoon die mijn data benadert ook daadwerkelijk ik ben.
In 2018 verwachten wij dat meer security vendoren (waaronder ook Access42) gaan starten met het integreren van artificial intelligence om de producten en diensten te verbeteren. Het zal hierbij met name gaan om de mogelijkheden om dreigingen sneller te kunnen detecteren.
6. E-mail grootste aanvalsvector
Hackers kennen mensen, niet de computers. De mens is (helaas) nog steeds de zwakste schakel in de keten van cybersecurity of informatiebeveiliging. Cijfers laten zien dat ruim 85% van alle succesvolle aanvallen beginnen met een (spear) phishing mail of een vergelijkbare mail.
Organisaties vergeten vaak dat de e-mail dan “binnen” is en toegang heeft tot dezelfde services als een gebruiker. Het is daarom belangrijk om systemen tijdig te patchen en e-mail, inclusief links en bijlages, goed te controleren voor ze bij de gebruiker aankomen. Wij voorzien dat de aanvallen op gebruikers steeds listiger worden en door grote aanvallen met ransomware als WannaCry een grote impact gaan hebben in 2018.
7. Internet of Things
Ieder jaar staat dit onderwerp weer tussen de trends voor het komende jaar. Ook dit jaar verwachten we verschillende dreigingen en issues met IoT devices. Fabrikanten van IoT devices zullen proberen de dalende winstmarges goed te maken door meer informatie te verzamelen, zoals persoonlijke gegevens (met of zonder onze toestemming).
Ook de beveiliging van IoT is nog steeds niet goed. Door IoT devices te hacken kunnen aanvallers toegang krijgen tot de besturing van het device (vaak een app op een mobiel). Toegang tot bijvoorbeeld een mobiel geeft toegang tot veel meer, denk aan privacygevoelige informatie, maar ook aan toegang tot een bedrijfsnetwerk.
Wij verwachten dat criminele groepen dit jaar in gaan zetten op het hacken van IoT, mogelijk in combinatie met software supply chain aanvallen.
Al met al verwachten wij dat 2018 weer een bewogen jaar wordt met grootschalige cyberaanvallen en incidenten rondom datalekken.