Cybersecurity en de tweede kamer verkiezingen
08 november 2023
Met de tweede kamer verkiezingen voor de deur leek het mij goed om eens wat verder in te zoomen op het thema cybersecurity. En dan niet de eventuele veiligheid van ons stemsysteem, maar wat de partijen zeggen over informatiebeveiliging of cybersecurity in hun programma’s. Het blijft wel lastig om niet je eigen politieke kleur mee te nemen in een objectief stuk.
Maar goed, hoe doen de partijen het? Dit ook naar aanleiding van een artikel van Kees Verhoeven in het FD.
Waar Kees het had over een gebrek aan aandacht voor cybersecurity en andere digitale thema’s zie ik gelukkig juist dat een groot aantal partijen cybersecurity prominent meeneemt in de verkiezingsprogramma’s. Uiteraard is het met de verkiezingen in het vooruitzicht altijd mooier dan het lijkt, maar er is aandacht! Ik ben het wel met Kees eens dat het budget aan de lage kant is. Er is nog steeds te weinig geld en prioriteit voor cybersecurity. Ik zie wel steeds meer goede initiatieven vanuit de overheid, denk aan het Digital Trust Center (DTC), de brede steun voor de DIVD en de publiek-private samenwerkingen met verschillende partijen. Dit was ook goed terug te zien tijdens de laatste ONE Conference.
Wat mij opvalt is dat een aantal partijen helemaal niets noemen over cybersecurity in hun programma’s. Ik kan bij DENK, BIJ1, FVD, PVV, SP en 50plus niet direct iets terugvinden over informatiebeveiliging of cybersecurity. Persoonlijk vind ik dit vreemd met toenemende digitalisering en een toename van dreigingen in de digitale wereld. Dreigingen vanuit cybercriminaliteit, maar ook statelijke actoren als China, Iran, Rusland en Noord-Korea.
Het NCTV zegt hierover in het Cybersecurity beeld Nederland niet voor niets dat de veiligheid van digitale processen essentieel is en blijft in onze sterk gedigitaliseerde maatschappij en is dus onlosmakelijk verbonden met de nationale veiligheid.
Gelukkig hebben de meeste andere partijen cybersecurity wel geadresseerd. Bij partijen als VVD, D66, NSC, BBB, GL/PVDA en Partij voor de Dieren wordt inhoudelijk dieper ingegaan op dit onderwerp. Deze partijen lijken goed geluisterd te hebben naar de input van o.a. de Cyber Security Raad. Er zit binnen deze partijen dan ook voldoende kennis van digitalisering en cybersecurity. Sommige kleinere partijen als de SGP benoemen cybersecurity als aandachtspunt maar gaan er niet dieper op in.
Ik vind het belangrijk dat cybersecurity goed op de agenda komt te staan van de komende regering en dat er voldoende financiële middelen beschikbaar komen. Als ik kijk naar de laatste peilingen, dan zie ik dat de top 3 cybersecurity goed heeft geadresseerd. Hopelijk blijft het nu niet alleen bij mooie verkiezingsbeloftes maar gaan we echt aan de slag met het verbeteren van onze cyberweerbaarheid!
Het belangrijkste is natuurlijk dat je gebruik gaat maken van je democratisch recht en gaat stemmen op 22 november.
Met vriendelijke groet,
Ronald Kingma